{h1}
članci

Burj al Arab, Dubai

Anonim

Uvod

Burj al Arab (prijevod: Arabian Tower) je luksuzni hotel koji stoji na umjetnom otoku gotovo 300 metara od plaže Jumeirah u Dubaiju, UAE. Stajeći na 321 m, to je treći najviši hotel na svijetu i jedan od najskupljih, košta oko 7, 8 milijardi dolara.

Dubai je u 1990-ima uživao u ekonomskom blagostanju zbog prihoda od nafte, no dužnosnici su odlučili da će smanjenje pričuva zahtijevati pomak u gospodarstvu pa su se preselili u luksuzni turizam i razvoj nekretnina. Godine 1994, šejk vladar Dubaia naručio je britansku konzultantsku tvrtku Atkins kako bi dizajnirala zgradu koja će postati sinonim za Dubai i Ujedinjene Arapski Emirati.

Na čelu s arhitektom Tom Wrightom, Atkins je dizajnirao visoko tehnološku građevinu koja nalikuje napuhanom jedrenju tradicionalnog arapskog dhowa ili jahte.

Unatoč svojoj visini, 39% se sastoji od prostora koji se ne može zauzeti, a zgrada je suočena s kritikama zbog svoje raskošne razine bogatstva i favoriziranja stila nad funkcijom. Bez obzira na to, međutim, budući da je službeno otvoren u prosincu 1999., Burj al Arab je uspio u svom cilju da postane ikonski simbol Dubaia.

Projektiranje i izgradnja

Zgrada je zapažena za niz složenih inženjerskih i građevinskih radova. Umjetni otok koji je izgrađen trebao bi biti izgrađen dovoljno nisko da daju dojam da je zgrada plutajući na vodi. Obnavljanje zemlje s mora trebalo je 3 godine, jer su inženjeri stvorili tlo / površinski sloj velikih stijena. Kako bi izbjegli opasnost od poplave, perforirani blokovi betona bili su postavljeni na temeljnu podlogu u obliku saće, dizajniran da djeluje kao divovska umjetna "spužva" i smanjuje utjecaj valova.

Za osiguranje zgrade na umjetni otok, 230 pepela od 40 m (130 ft) morali su biti prebačeni u pijesak. Ukupno, zgrada sadrži više od 70.000 m3 betona i 9.000 tona čelika. Na vrhuncu projekta sudjelovalo je 2.000 građevinskih radnika.

Izgled zgrade je u obliku dva krila rasprostranjena u V-obliku, stvarajući 'mast' i ograđivanjem masivnog atrija. Fasada je prekrivena s dva sloja arhitektonske tkanine, odvojena od 60 cm, kako bi se filtrirala prekomjerna toplina i sunčeva svjetlost.

Svaki od 202 hotelskih apartmana sastoji se od dvije razine, s zakrivljenom fasadom i balkonom na gornjem katu. To su montažne i instalirane na gradilištu u betonsku konstrukciju. Da bi se postigla adekvatna krutost, na vanjskim bočnim zidovima korišteni su ogromni metalni rešetci s trokutastim dijelom, od kojih je svaka dugačka 85 m. Oni imaju učinak dijagonalno podupiranje dvaju bočnih naslona i velikog betonskog mastova. Ove vitrine mogu se proširiti i ugovoriti do 5 cm po danu, a da bi se ovo prilagodilo, trebala je biti dizajnirana posebna šipka upravljača.

U zgradi se nalazi i preokrenuta čelična konika koja se nalazi pokraj krova na visini od 210 m (689 ft). To se prvenstveno koristi kao helipad, ali je također korišteno za nekoliko PR događaja, najslavnije izložbene teniske utakmice između Rogera Federera i Andre Agassi u 2005.

unutrašnjost

Atrij je visoka 180 m (590 ft).

Kao jedan od najluksuznijih hotela na svijetu (jedini koji je davao neslužbenu pohvalu '' 7 zvijezda '' medija), unutrašnjost je dizajnirana tako da bude ukusna, eklektična i barokna.

Nakon što je ukrašavao mnoge hotele visokih profila širom svijeta, kineski dizajner Khuan Chew je naručio dizajniranje interijera na temelju četiri elementa drevnog svijeta - vodu, vatru, vjetar i zemlju. Voda je prisutna u cijelom hotelu u akvarijama i fontanama, dok je vatra uključena u ulaznu fontanu, zajedno s parom koja predstavlja zrak. Zemlju simbolizira 24.000 m2 mramora i dragog kamenja koji se koriste u cijelom hotelu, kao i 2.000 m2 zlatne folije.

Hotel je također poznat po dva odlična restorana. Al Muntaha (The Ultimate) je 200 m iznad Perzijskog zaljeva, dizajn C-sekcije koji se proteže na 30 m sa svake strane središnjeg mastovog stupca. To podupire konzola koja se proteže od 27 m (89 ft) s obje strane jarbola i niz debljine čelika debljine 1, 6 m, koji se oslobađaju s kolone prema rubovima restorana.

Al Mahara (Oyster) ima veliki akvarij morske vode i pristupa se simulacijom podmornice. Zid akrilnog stakla je 18 cm (7, 1 in) gusta da izdrži pritisak vode.

Podaci o projektu

  • Mjesto: Jumeirah Beach Road, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati.
  • Visina: 321 m (1.053 ft).
  • Arhitekt: Atkins.
  • Vlasnik: Jumeirah Group.
  • Izgradnja je započela: 1994.
  • Završena gradnja: 1999.
  • Broj soba: 202.
  • Trošak izgradnje: 7, 8 milijardi dolara.

Preporučeno

Veličine papira

BIM - to je o planeti - 3. dio

Mitie - drone kontrola štetočina